Verktyg
Inledning
Det som skiljer människan från djuren anses av somliga vara våran förmåga att tillverka och använda verktyg. Denna text behandlar några av de som man kan komma att behöva använda under ett arrangemang. För att undvika att störa andra spelare bör man då ha verktyg som passar in i den värld man spelar och nedan följer tips om hur man kan göra för att anpassa sin verktygsuppsättning.

Kniv
Du bör ha en vanlig slidkniv med dig. Som alltid när man är ute i skog och mark så kan den komma till användning på många sätt. Vi rekommenderar också att du har den i din packning, så att du inte kan skada dig på den ifall du skulle ramla eller hamna i "slagsmål". Knivar med plasthandtag är otidsenliga och bör därför undvikas. Om du inte har någon kniv med annat än plasthandtag, så rekommenderar vi dig att skaffa en.

Yxa
Kommer du troligen bara ha användning av om du är bofast och behöver hugga ved eller annat. Vi har inte tillåtelse att fälla eller kvista träd där enligt allemansrätten, utan för att få göra det krävs ett avtal med skogsägaren. Om du inte kommer att hugga ved och du inte har fått tillstång från arrangörerna/skogsägaren att få fälla eller kvista träd så har du nog ingen användning för en yxa. Yxan bör inte vara bemålad med klara färger såsom blått, rött etc. Annars så duger i princip vilken yxa som helst.

Såg
Används troligen också endast av bofasta. De flesta sågar i dag har en båge/rygg av bjärt målad metall. Nedan beskrivs hur du enkelt gör en äventyrlig såg, denna modell var mycket vanlig innan bågarna började tillverkas av metall. En såg tillverkas lätt enligt nedanstående ritning. Sågbladet spänns genom att pinne A snurras.

Elddon
Människan har alltid varit fascinerad över elden och av att kunna göra eld. Det mest äventyrliga sättet att göra eld på är med stål, flinta och fnöske. Det är emellertid ganska svårt och ingenting som vi kommer att försöka lära ut här. Som alternativ finns magnesiumstål som man skrapar på med sin personliga kniv. Vi betraktar magnesiumstålen som dvärgmagiska föremål med stort värde. Du får använda ett om du har, men kamouflera eventuella plastskaft med läder och dölj reklamtext på stålet. Det kan vara svårt att tända en fotogenlykta med ett magnesiumstål, så lite träning kan krävas. För den som vill göra det lätt för sig så finns de gamla hederliga svavelstickorna (vanliga tändstickor alltså). Dölj fram och baksidorna på asken genom att limma dit tyg eller läder, ännu hellre, skaffa en liten vattentät ask eller burk som du förvarar allt i. Limma plånen på en träbit/insidan av locket så blir de lättare att använda. Tänk dock på att tändstickorna inte får gnidas mot plånet i asken/burken, annars kan otrevliga saker ända. Detta kan undvikas genom att t.ex. linda in plånet i en tygtrasa eller genom att dela in asken/burken i två avdelningar.

Sysaker
Som alltid gällande din utrustning så bör du ha kunskap, verktyg och material att vårda den. Nål, tråd, knappar och några reparationlappar bör ingå i din vårdutrustning för dina kläder. Som nål bör du välja en relativt stor och grov. Små 2.5 cm nålar med ett öga mindre än 1mm 2 fanns inte förr och försvinner lätt ute i naturen. Nålar förr i tiden var ofta gjorda av ben, järn eller brons. Du kommer förmodligen inte få tag i annat än kromade stålnålar, men vi tycker att det är ok. Om du tar med dig knappnålar, använd sådana utan färgglada huvuden. Som sytråd bör du välja en grov och slitstark tråd, typ Björntråd. Välj två eller tre färger beroende på färgen på dina kläder. Linda upp tråden på en pinnstump eller gör små nystan. Trådrullar är ett 1800 tals fenomen. Om du behöver reservknappar, se till att skaffa matchande till dina kläder eller vilka som helst, bara de inte är gjorda i något konstmaterial. Ta med lite lappar av överblivet tyg från de kläder du sytt. Kom ihåg att tunna och glest vävda tyger som t.ex. lakansväv lätt repar upp sig och går sönder, välj grovt och tätt tyg (eller läder) till dina lappar. En sax kan vara bra att ha, men handsmidda saxar är ovanliga idag. Du kommer förmodligen långt med din personliga slidkniv.Tillbaka Hem