Struthätta
Ett praktiskt klädesplagg när det är kallt och blåsigt ute. Om du gör den i läder eller impregnerar den så håller den stora delar av dig torr om det skulle börja regna. Det finns en mängd olika impregneringsmedel att köpa i färghandeln. Rådfråga personalen om lämpligt medel till det material du vill impregnera. Tygåtgång För att göra en huva som den på skissen nedan behöver du ett tygstycke som är 120 cm x 110 cm, detta är de maximala måtten, det blir enkelt att sy men genererar en hel del spill. Om man vill använda mindre tyg så kan man skarva (mycket medeltida). Skissa på fri hand ut luvans kontur med ungefär de måttangivelser som finns på skissen. Mönstret behöver inte följas till punkt och pricka. Sedan klipper du ut två delar alternativt en del som viks på mitten (vid strutens ovankant). Sicksackar dess kanter. Lägg bitarna på varandra/vik ihop och sy ihop fram och bakkant. Avsluta med att fålla kanterna (om du inte skall fodra den). Pryd den med vackra band runt kanterna om du vill. Om du gör den i ylle så kanske du vill fodra den. Tag då ett mörkt stycke lakansväv och sy en likadan luva. vänd fodrets sömmar mot luvans sömmar, sy ihop runt kanterna och fålla först därefter.


Syftet med struten på hättan är att kunna knyta den runt huvudet så att den inte blåser av i motvind.

Strutlös hätta
Liksom struthättan ett praktiskt klädesplagg när det är kallt och blåsigt ute. Om du gör den i läder eller impregnerar den så håller den stora delar av dig torr om det skulle börja regna.Det finns en mängd olika impregneringsmedel att köpa i färghandeln. Rådfråga personalen om lämpligt medel till det material du vill impregnera. Denna hätta stöds inte av något direkt historiskt materiel men det var vanligt med hättor utan strut bl.a. på Grönland under tidig medeltid.

Tygåtgång

75 cm * 75 cm ( kan göras större t.ex.85 * 85 om man vill) för axelstycket samt 2*35*35 för huvudsidorna.

Klipp ut axelstycket, runda av hörnen, gör eventuell krenelering, sicksacka ytterkantena, folla eller pryd med vackra band.

Rita upp halshålet i mitten ca 20 cm i diameter och klipp ut. Klipp upp sprunnet, börja med 10 centimeter och prova, klipp sedan upp det lite till om det behövs. Sicksacka kanterna, fålla sprunnet eller förse det med kantband.

Skissa på fri hand ut huvudsidans kontur med ungefär de måttangivelser som finns på skissen. Mönstret behöver inte följas till punkt och pricka. Gör två stycken huvudsidor.

Sicksacka dess kanter. Lägg bitarna på varandra och sy ihop bakkanten (märkt A i skissen).

Nåla fast underkantens (märkt B i skissen) mitt (märkt x) på huvudstycket (de båda huvudsidorna) i kanten på halshålet mitt emot sprunnet (märkt x även det). Nåla sedan fast resten av sidorna jämnt så att halshålet behåller sin runda form. Se till att nåla avigsida mot avigsida och sy sedan ihop delarna. Vänd ut och in och huvan är klar. Avsluta med att fålla kanterna (om du inte skall fodra den) eller pryd den med vackra band runt kanterna till ansiktet om du vill. Om du gör den i ylle så kanske du vill fodra den. Tag då ett mörkt stycke lakansväv och sy en likadan luva. Vänd fodrets sömmar mot luvans sömmar, sy ihop runt kanterna och fålla först därefter.

 

 

Mössa
Denna enkla mössa förekom flitigt under medeltiden. Den användes antingen ensam, eller för att skydda huvud och hår från ringbrynjan. Storleken är anpassad för en ungefärlig huvudomkrets (hattnummer) på 60 cm. Mät ditt hu-vuds omkrets (ungefär i höjd med ögonen), är det större, lägg till antal cm som det är större till mittstyckets bredd. Justera sedan storleken genom att nåla ihop bitarna och prova. Är ditt huvud mindre, använd grundstorleken och nåla ihop för bästa passform.
*Klipp ut delarna (2 st spegelvända sidostycken och ett mittstycke) och sicksacka kanterna.
* nåla ihop dem på avigsidan och justera passformen.
*sy ihop.
Om man vill att mössan skall sitta fast bättre så kan hakband sys fast i sidorna vid halsens framkant. Den gråskuggade fliken i mössans framkant kan läggas till om man vill ha lite egen stil på mössan.Tillbaka Hem